Kostpolitik

På Skanderup Efterskole lever 135 unge og omkring 30 ansatte.
Vi gør en dyd ud af, at måltiderne både er sunde, velsmagende og hyggelige.
I takt med tiden bliver vi mere og mere bæredygtige og økologiske. Vi har et fortsat fokus på at mindske madspild.

Vi synes, at måltiderne er vigtige og vi tager os tid til at spise stille og roligt, så måltidet også rummer plads til hyggesnak.

Vi går meget op i:

  • at lave mad, der matcher elevernes behov i forhold til sundhed og ernæring.
  • at lave mad, der er veltilberedt
  • at bruge årstidens friske danske råvarer
  • at lave mad, som veksler i farve, smag, konsistens og tilberedningsmetoder
  • at vores mad bliver præsenteret smukt
  • at der altid er masser af grønt og groft
  • at vi ikke kun laver livretter, men også udfordrer sanserne af og til
  • at maden så vidt muligt tilberedes fra bunden
  • at stort set alt brød er hjemmebagt
  • at handle lokalt
  • at være bæredygtige og mindske madspild

Vi tilstræber at give vores elever sunde kostvaner, som forhåbentlig vil følge dem senere i livet. Vi følger de nye 7 officielle kostråd og har økologisk mælk i hanerne.

Vores elever inddrages i køkkenarbejdet ca. 5-6 dage af deres skoleår, hvor de sammen med de 3 uddannede køkkenansatte er med til at tilberede maden, gøre rent og vaske op. Gennem køkkenarbejdet får eleverne mulighed for at få succesoplevelser via ansvar, mod, lyst og selvtillid i forhold til håndtering og forarbejdning af maden

Køkkentjansen:

I 2019/20 deltog vi i Køkkentjansen, der er et samarbejde mellem Efterskoleforeningen, Nordeafonden og Madkulturen. Det er en indsats der sigter mod at give efterskoleelever øget viden om mad og måltider samt at styrke relationen til køkkenpersonalet. De får håndværksmæssige køkkenfærdigheder, kulinariske oplevelser og maddannelse. Køkkentjansen fokuserer på, at eleverne dykker ned i de enkelte råvarer ligesom der arbejdes med umami og smagssanser.

Kan du have allergi, mens du går på Skanderup Efterskole?
Ja, selvfølgelig kan du gå på Skanderup selvom du har allergi overfor f.eks. laktose, gluten eller lignende. Vi skal bare have en klar aftale om, hvad du kan tåle og ikke tåle, så laver køkkenet mad ud fra det, i det omfang det er muligt.

Kan du være vegetar, mens du går på Skanderup Efterskole?
Selvfølgelig kan du være vegetar, mens du går på Skanderup. Det er blot vigtigt, at du har talt med dine forældre herom, da du stadig udvikler dig og vokser og derfor har brug for alsidig kost, der også indeholder proteiner.

Det er vigtigt, at vi får lavet en klar aftale om, hvad du spiser og ikke spiser. Det er også vigtigt, at du spiser det vegetarmad, som køkkenet forbereder, så du får de proteiner og vitaminer, som er så vigtige for dig.
Man kan altså godt være vegetar, men for at gøre aftalen lettest for køkkenet, er det for nogle måneder ad gangen.

Hverdag og fest

På Skanderup Efterskole kan vi lide at holde fester og lave sjove arrangementer. Vi holder fast i de lidt ældre traditioner og krydre dem med nye og mere spontane fester. Vi holder forældreaftener med mad og inviterer til elevdag for tidligere elever og jubilarer. Ved disse lejligheder samt ved højtiderne bliver der serveret ekstra lækker festmad.

Hverdag og fest!

 

Dagens måltider
Der bliver serveret 3 hovedmåltider og 3 mellemmåltider hver dag. Der står altid frisk frugt, nødder/tørret frugt fremme, som eleverne kan tage.

Morgenmad:
Blødkogt æg, havregrød/øllebrød, hjemmelavet müsli, havregryn, cornflakes, havrekræs, nødder/tørret frugt, frisk frugt, mælkeprodukter, juice lunt brød/rugbrød

Formiddagsforfriskning:
Rugbrød, lun leverpostej, smøreost, grønt, te

Middagsmad:
Dagens middag med lækker salatbar. God variation efter årstidens råvarer

Eftermiddagsforfriskning:
Frugt/grønt, nødder/tørret frugt, forskelligt hjemmebagt brød

Aftensmad:
Rugbrød, franskbrød, knækbrød, diverse pålæg, æg, fisk, pastasalat, grønt, lune rester fra middagen

Aftenforfriskning:
Kage/brød, marmelade, smøreost, kaffe/te

Weekend:
I weekenderne hygger vi lidt ekstra med kage og andet godt til ganen.

 

Uden mad og drikke...

Det kræver energi at gå på efterskole. Derfor står der altid frugt og groft brød fremme, som eleverne kan hapse af mellem måltiderne.

Det bedste tidspunkt på dagen er når der er mad! Leverpostejsmadderne!

Freja - 20/21

Kontakt Skanderup Efterskole

Vil du vide mere om Skanderup Efterskole så tag  kontakt på


eller mail

Du kan ikke melde dig ind på skolen før du har været på besøg. Så start med at booke et besøg på skolen.

BOOK ET BESØG